Hotelarstwo & Gastronomia


Aby nasi goście poczuli się naprawdę błogo

W gastronomii na świeżym powietrzu liczy się każdy (ciepły) dzień. Możemy przedłużyć sezon o cenne godziny, dni, a nawet tygodnie – przyspieszyć jego początek i opóźnić zakończenie – korzystając z zewnętrznych systemów grzewczych.

W poszukiwaniu odpowiedniego rozwiązania warto mieć na uwadze nie tylko ilość wytwarzanego ciepła, ale także wydajność i efektywność – w przeciwnym wypadku całe ciepło zostanie niepotrzebnie wydmuchnięte do góry, jak w przypadku np. gazowych lamp.

Promienniki podczerwieni HEATSCOPE zostały tak skonstruowane, aby niemal nie generowały strat energetycznych. Dwa karbonowe elementy grzewcze zainstalowane przed optymalnie wygiętym reflektorem zapewniają nieprzerwane zaopatrzenie w ciepło przy sprawności sięgającej nawet 94% – to więcej niż w przypadku jakichkolwiek innych porównywalnych promienników ciepła dostępnych na rynku.

Urządzenia marki HEATSCOPE emitują nawet o 85% mniej światła niż inne promienniki, a w przypadku np. modelu Vision światło te zostaje jeszcze przefiltrowane i przyciemnione przez panel frontowy z tworzywa szklano-ceramicznego, tak że staje się niemal całkowicie niewidoczne. W mocnych promiennikach Spot przed prętami grzewczymi zamontowano tylko kratkę ochronną, dzięki czemu nawet w chłodne dni w gastronomii na świeżym powietrzu zapewniona jest maksymalna wydajność ogrzewania.


Do instalacji w hotelarstwie i gastronomii (pod dachem, w różnorodnym otoczeniu) rekomendujemy:
stylowe promienniki HEATSCOPE Vision lub mocne promienniki HEATSCOPE Spot

Promienniki HEATSCOPE Vision

Sercem promienników HEATSCOPE Vision (dostępnych w kolorze czarnym lub białym) są dwa karbonowe elementy grzewcze, które wytwarzają szczególnie przyjemne ciepło i emitują niemal niewidoczne, nastrojowe światło pomarańczowe. Promienniki te są wyposażone w panel frontowy z tworzywa szklano-ceramicznego firmy Schott, który jeszcze bardziej zmniejsza ilość emitowanego światła. W porównaniu do tradycyjnych promienników halogenowych produkują one nawet o 40% więcej ciepła przy zaledwie 15-20% światła.

Promienniki te wytwarzają średnie fale podczerwone (IR midwave) i są szczególnie efektywne na osłoniętych od wiatru, okresowo użytkowanych powierzchniach, na przykład w gastronomii na świeżym powietrzu, w ogródkach kawiarnianych czy na tarasach restauracyjnych, a także w strefach dla palaczy.

Już w kilka chwil po włączeniu urządzenia poczujemy przyjemne ciepło, które szybko rozprzestrzeni się po skórze i stworzy atmosferę, w której nasi goście będą chcieli pozostać na dłużej.

Promienniki HEATSCOPE Spot

Mocne promienniki HEATSCOPE Spot nadają się idealnie do zastosowania w gastronomii na świeżym powietrzu. Promienniki te są wyposażone w kratkę ochronną i są dostępne w kolorze czarnym lub białym. W rodzinie promienników HEATSCOPE wytwarzają one „najwięcej” światła, ale ilość ta w porównaniu do rozpowszechnionych promienników halogenowych jest i tak o 60-70% mniejsza niż w przypadku modeli „low glare”, czyli o zmniejszonej jaskrawości. Jednocześnie zapewniają one największą moc grzewczą i najszybszą dystrybucję ciepła – jest ono odczuwalne już po 15 sekundach, czyli niemal natychmiast. A przecież właśnie szybka reakcja i natychmiastowe działanie są szczególnie ważne w branży gastronomicznej i hotelarskiej. 

Promienniki te emitują szybkie średnie fale podczerwone (IR fast midwave) i zostały opracowane przede wszystkim do ogrzewania powierzchni zewnętrznych bardziej narażonych na działanie wiatru, takich jak ogródki kawiarniane, gastronomia na świeżym powietrzu czy tarasy hotelowe; wspaniale nadają się także do stosowania w strefach dla palaczy, zlokalizowanych przed wejściem do lokalu lub na zapleczu.

Ciepło wydzielane przez model Spot staje się odczuwalne po zaledwie 15 sekundach. Snop promieni emitowanych przez urządzenie ma kształt litery V, a ciepło rozprowadza się równomiernie po wszystkich obiektach znajdujących się w jego obrębie – jest więc wszędzie tam, gdzie jest potrzebne. Dzięki temu chętnie dłużej pozostaniemy na dworze…

Każde otoczenie, w którym instalowany jest promiennik, jest inne. W związku z tym – w oparciu o nasze wieloletnie doświadczenie – możemy Państwu w tym miejscu udzielić tylko ogólnych wskazówek dotyczących tego, które typy promienników najlepiej nadają się do instalacji w hotelarstwie lub gastronomii. Prosimy pamiętać, że wydajność poszczególnych promienników może być różna w zależności od sposobu instalacji, uwarunkowań otoczenia oraz wpływu wiatru.